Sæsonens favorit: Skaldyr
Juli er Danmarks sommermåned nummer et. Det er her, vi kan være heldige med solrige dage, hvor vi nyder lyse nætter, tager på sommerferie og til stranden. Også maden er et højdepunkt i sommersæsonen med masser af friske danske råvarer så som ærter, jordbær, nye kartofler, radiser og tomater, som spises med venner og familie på terrassen.
Sommermad er for mange af os også lig med skaldyr. De delikate havdyr er en let spise i sommervarmen og passer utrolig godt sammen med et køligt glas hvidvin, rosé eller en kold øl.
Danskerne spiser for lidt
Skaldyr indeholder masser af sunde og vigtige næringsstoffer så som omega 3-fedtsyrer, som er med til at udvikle vores hjerne, selen, som er med til at vedligeholde vores immunforsvar og sikre sundt hår og negle samt jod, som er med til at regulere vores stofskifte. Desuden er skaldyr en god proteinkilde og har samtidig et lavt indhold af de usunde mættede fedtstoffer. Desværre går mange af os glip af alle fordelene.
Selvom vi er et land omringet af vand med masser af skaldyr som østers, hummer, rejer og krebs, så spiser vi faktisk ikke så meget af det selv. I Norge spiser de fem gange så meget. Vi eksporterer rejer til Tyskland, Holland og Belgien og limfjordsøsters, jomfruhummer og små blæksprutter til Spanien. Hummer sender vi afsted til flere forskellige lande i middelhavet.
De spiser altså mange flere skaldyr end os, jo længere sydpå vi kommer. Det er nok også grunden til, at mange af os betragter skaldyr som en del af en ferie sydpå. Men hvorfor ikke skabe den samme sydeuropæiske stemning herhjemme?
Smid skaldyr på grillen - det er nemt
Du har sikkert allerede fundet grillen frem, fantastisk! Grillen er nemlig en af de nemmeste og mest lækre måder at tilberede skaldyr på. De grillede skaldyr hæver din grillmenu til nye højder og skaber uden tvivl grill-credit hos venner og familie. Start eventuelt med rejer og blåmuslinger, som er øverst på danskernes skaldyrsfavoritliste.
Flere skaldyr kan kastes direkte på grillen. De fungerer fremragende som både forret og hovedret. Læg dem eventuelt i en lækker marinade 30-40 minutter inden, de skal tilberedes. Marinader findes i et utal af varianter, så det er blot at gå på jagt efter en god opskrift på f.eks. hvidløg, citron eller chilimarinade på nettet.
Rejer
Rejer kan grilles med eller uden skal. Det nemmeste er at kaste dem direkte på grillen. De skal have 3-5 minutter alt efter størrelsen. Sæt dem eventuelt på et spyd, så de er nemme at vende. Serveres med f.eks. citronmayonnaise eller aioli.
Blåmuslinger
Blåmuslinger lægges på grillen i en foliepakke med smør, vin og krydderurter. Der skal cirka et halvt kilo i hver pakke. Grill dem, til de åbner sig. Husk, du må aldrig spise dem, der ikke åbner sig af sig selv.
Hummer
Hummer skal helst tilberedes helt friske. Er du ikke vant til at aflive en hummer, så køb dem frosne. Hummeren skal grilles i halve, så flæk den på langs og giv den olivenolie, salt og peber på kødsiden. Start med at grille kødsiden i et minuts tid og derefter 5-6 minutter på den anden side. Kan serveres med f.eks. kryddersmør eller dildmayonnaise.
Østers
Smid de friske østers direkte på den varme grill i deres skal. De skal have cirka 4-6 minutter afhængigt at størrelse og varme på grillen. Du kan se, at de er klar, når de åbner sig en smule og væsken indeni bobler lidt. Lad dem køle lidt af, inden du serverer dem med f.eks. rødløgsvinaigrette.
Spis dig til inspiration
Har du i virkeligheden mest lyst til at få skaldyrene serveret? Så besøg restauranterne, der bugner af disse netop nu. Der er også sydeuropæisk stemning at finde på restauranternes terrasser.
Zeleste byder på et overdådigt skaldyrsfad med hummer, østers, moules marinieres, gambas, pil-selv-rejer og krabbekløer, som serveres med pommes frites, grøn aioli, dildmayonnaise, kimchimayonnaise og rødvinsvinaigrette. De serverer også elementerne som enkeltretter, så du kan spise dig mæt i en hel hummer, en hel taskekrabbe eller hvidvinsdampede blåmuslinger. Prøv også deres friterede østers eller krabbeburger. Nyd det hele i baggården, som ligeså godt kunne ligge i Paris.
Se hele menuen her.
Hos Bøf & Ost er skaldyr en specialitet. Her kan du kaste dig over friske pil-selv-rejer med aioli, tigerrejer eller østers. Vi anbefaler selvfølgelig at gå all in og vælge deres lækre skaldyrsfad med det hele: Friske pil-selv-rejer, gambas, jomfruhummer, østers og krabbeklør. Serveres med aioli, ristet brød og rødløgsvinaigrette. Her kan du også “nøjes” med udvalgte skaldyr som pil-selv-rejer, tigerrejer og østers. Den sydlandske stemning er inkluderet på deres terrasse på Gråbrødretorv. Se hele menuen her.
Du kan selvfølgelig også altid vælge et klassisk stykke smørrebrød med rødspættefilet og håndpillede rejer i Nyhavns Færgekro. Her får du stemningen fra Nyhavns leben og solen, der står lige på terrassen. Husk at nyde en kold fadøl til. Se hele menuen her.
Fortsat god sommer!