Terrasseåbning med jazz og afternoon tea
Foråret er på vej. Det samme er åbningen af Københavns hyggeligste terrasser. Lørdag 14. marts bliver det igen muligt at nyde en god frokost, et glas vin eller en kop kaffe på Nyhavns solside med udsigt til bydelens historiske charme.
Stort afternoon tea-bord og jazz
Flere af Nyhavns restauranter har gjort noget særligt ud af dagen. I Cap Horn, som ligger i midten af Nyhavn, er der live jazz hele eftermiddagen. De udvider deres økologiske afternoon tea og laver et stor tag-selv-bord med scones, seks forskellige slags sandwiches, hjemmelavet Sarah Bernhardt, cheesecake og hjemmebagte cupcakes. Skyld ned med bobler og te fra Perchs, som er inkluderet i prisen.
Jazzen er faktisk et levn fra husets historie, som i 1950’erne husede et velbesøgt jazzværtshus. Før det var der både diskotek og pigtrådsmusik, og under Anden verdenskrig husede bygningen modstandsbevægelsen. Her producerede de propagandamateriale og skjulte sig for tyskerne i kælderens gangsystemer.
Nyhavns Færgekro og Restaurant Kompasset åbner deres terrasser samme lørdag. Begge restauranter byder på smørrebrød i hhv. klassisk og moderne fortolkning. Prøv f.eks. et stykke med pankopaneret søtungefilet, tatarsauce, pommes allumettes, agurk og citronperler. Du kan selvfølgelig også nøjes med en kold øl. Der er både store fadøl, den særlige nyhavnsøl og øl fra danske specialbryggerier på menuen.
Sådan spotter du historien i solen
Når solen titter frem, er der også historie at kigge efter her. På Nyhavns Færgekros terrasse kan du spotte gamle destinationsreklamer på restaurantens vinduer. De stammer fra rederiet White Star Line, som flyttede ind i bygningen i slutningen af 1900-tallet. Titanic var blandt andet en af de destinationer, der blev solgt billetter til i 1912. Restaurant Kompasset ligger i en bygning fra 1700-tallet i den mere rolige ende af Nyhavn. En gammel port vidner om bygningens tidligere erhvervsmål, nemlig tre sejl, flag- og kompasmagere.
Om Nyhavn
Nyhavn har altid været en travl bydel. Havnen blev grundlagt i 1671 som en kanal ind til kongens nye torv – nuværende Kongens Nytorv. Christian 4. planlagde udgravningen før sin død, og hans søn Frederiks 5. stod for selve udgravningen.
Siden har de farverige huse været brugt til mange forskellige formål. I den første tid opstod der hurtigt købmandshuse og provianteringsforretninger langs kajen sammen med kroer og logihuse. Senere fungerede havnen også som samlepunkt for værtshuse og glædespiger, som tog sig af sømændene, når de lagde til kaj.
H. C. Andersen nåede at bo på hele tre adresser i Nyhavn i løbet af sine 23 år. I 1871 flyttede han ind i Nyhavn 20, hvor han blandt andet skrev ”Fyrtøjet”, ”Lille Claus og Store Claus” og ”Prinsessen på Ærten”. Senere flyttede han til Nyhavn 67 og sluttede sine dage i Nyhavn 18.
Nyhavn 9 er fra 1681 og dermed havnens ældste. Det har ikke som mange af de andre huse gennemgået om- eller tilbygninger.